Sollicitatietips
Tips voor het maken van een onderscheidend cv.

On-gewoon jezelf zijn

Hoe belangrijk is een cv eigenlijk?

Wij denken heel belangrijk. Het is jouw eerste indruk. Over het algemeen maken recruiters een eerste selectie op basis van cv’s. Onderzoek toont aan dat ze gemiddeld slechts 6 seconden besteden aan het beoordelen van een curriculum vitae. Zorg dus voor een uniek cv dat de aandacht trekt.

Hoe kun je je onderscheiden van al die anderen? We hebben een zevental tips die je helpen om meer van jezelf in je cv te laten zien.

Tip 1.
Zorg dat je in de eerste pagina van je cv laat zien wie je bent en wat jouw specifieke toegevoegde waarde is. De eerste pagina is bepalend voor de eerste indruk. Creëer deze eerste indruk zoals jij dat wilt en wat bij je past. Je personalia kan ook onderaan je cv. Deze neemt vaak veel ruimte in beslag op de eerste pagina en dat is zonde. Als mensen je willen benaderen, vinden ze jouw gegevens toch wel op je cv.

Tip 2.
Benoem op die eerste pagina je kwaliteiten en je perspectief of schrijf een persoonlijk profiel. Waar gaat jouw vuur van branden? Waarvoor moeten mensen echt bij jou zijn? Waarin maak jij het verschil? Waarom doe je wat je doet? Wat drijft jou? Welke nood vul jij in bij je toekomstige werkgever? Vraag anderen eens jou te omschrijven. Wat voeg jij aan hun werk of leven toe? Dat helpt je goed onder woorden te brengen wat je wilt vertellen.

Tip 3.
Zet bovenaan wat jij belangrijk vindt en wilt dat de lezers als eerste van jou zien. Als je bijvoorbeeld 5 kwaliteiten van jezelf benoemd en integer omgaan met vertrouwelijke informatie is bijvoorbeeld het allerbelangrijkste voor jou? Zet deze dan bovenaan bij je kwaliteiten. Ben je op zoek naar een baan als Personal Assistant? Zorg dan dat alle taken gericht op Personal Assistant bovenaan het rijtje staan.

Tip 4.
Gebruik woorden in je cv waar je volledig achter staat. Waarvan je ook echt gelooft dat het waar is. Twijfel is voelbaar. Congruent zijn ook. En zorg dat de woorden niet meer interpretabel zijn. Dat ze gelezen worden, zoals jij dat bedoeld. Gebruik dus geen containerbegrippen of leg deze anders heel specifiek en kort uit. Dus heb jij als kwaliteit dat jij flexibel bent? Zeg dan bijvoorbeeld ‘ik heb geen 9-5 mentaliteit’ of ‘ik schakel ad hoc makkelijk van de ene naar de andere taak’. Dat zegt meer en is veel specifieker.

Tip 5.
Jij bepaalt in jouw cv wat je wilt laten zien. Kies vanuit jezelf en niet vanuit wat je denkt dat de ander graag wil zien. Als jij jouw afkomst op je cv wilt zetten, omdat je er trots op bent, schrijf dit dan op. Als jij je leeftijd wilt laten zien, omdat je daarmee aan kunt geven hoeveel levenservaring jij hebt, doe dat dan. En kies ervoor omdat het voor jou goed voelt en bij jou hoort.

Tip 6.
Maak het design van een cv dat bij je past. Ben je een kleurrijk persoon, gebruik dan veel kleur. Houd je van overzicht, zorg dat je cv er overzichtelijk uitziet. Houd je niet van poes pas, hou je cv dan clean. Het moet passen bij wie jij bent. Er zijn tegenwoordig veel mooie cv formats te vinden waar je uit kunt kiezen. We bevelen van harte Canva aan.

Tip 7.
Verstuur je je cv per e-mail, zorg dan dat de bestandsnaam van je document aangeeft wat de inhoud is. Bijvoorbeeld ‘cv Eline Fabiani’. En bedenk een pakkende onderwerpregel voor bovenaan je mail. Gebruik verder voor je mailverkeer bij sollicitaties een representatief e-mailadres.

Als sollicitant heb je vaak dezelfde taken gedaan als de andere sollicitanten. Het onderscheid dat je maakt ben jij. Jouw unieke ik. Laat deze waarde zien. Voel het. Geloof het. Wees er trots op. En zo wordt solliciteren een feestje.

Tips voor het sollicitatiegesprek.

On-gewoon jezelf zijn

WEES JEZELF
er zijn al zoveel anderen….. Gedraag je niet zoals je denkt dat de ander wilt dat je je gedraagt. Vul dus niet voor de ander in. Als je spreekt vanuit jezelf, ziet de ander jou zoals je bent. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf en hoef je je straks in je baan ook niet anders voor te doen. Je hebt zo ook meer kans dat je de baan en organisatie vindt die bij je past.

Zomaar een van de tips die we je graag ter harte geven. Alle anderen vind je in dit kleine e-bookje. <<