Sta jij open voor feedback?

Vorige week kreeg ik een e-mail van een dame die weer op zoek is naar werk. Haar werk loopt ten einde en ze wil weer een nieuwe uitdaging. Deze dame ziet het als een kans om op zoek te gaan naar een baan die beter bij haar past. Dat is een mooie insteek natuurlijk, maar de reden die eraan ten grondslag ligt is anders.

Haar huidige werkgever had aangegeven dat hij hele hoge verwachtingen van haar had. Deze verwachtingen heeft zij volgens hem niet waar kunnen maken. Dit was de eerste keer, in 15 jaar dat ze in het vak zit, dat ze zo’n terugkoppeling heeft gekregen. Haar reden: de druk in verband met de economische crisis was te groot, waardoor ze niet goed ingewerkt is.

Waarom is feedback krijgen nog zo moeilijk? Waarom schieten wij in eerste instantie in de verdediging en gaan we op zoek naar schuld buiten onszelf om?

Regelmatig geef ik als intermediair ongevraagde feedback op cv’s die ik van secretaresses ontvang. Of wijs ik een sollicitant af, omdat ze bijvoorbeeld slordige taalfouten in haar cv heeft staan. Of als ik haar cv in Word onder water bekijk, blijkt ze deze tool helemaal niet zo goed te beheersen. Ik krijg vaak een boze reactie terug via de e-mail of soms zelfs een verontwaardigd telefoontje. Men voelt zich snel aangevallen als ik de eerlijke reden van afwijzing teruggeef. Alsof men bang is om dingen fout te doen.

Ik zie deze angst niet alleen bij kandidaten, maar ook bij klanten en managers. Stel je voor dat de procedures die jij gemaakt hebt niet goed zouden werken! En, waarom zou je advies aannemen van je secretaresse? Onlangs heb ik een manager feedback mogen geven die het te druk kreeg en zelf geen overzicht meer had. Een ‘klein’ obstakel was dat hij niet durfde te veranderen. Hij wilde wel graag feedback, maar wilde deze feedback om daarmee zijn collega’s te sturen. Immers, een groot gedeelte van zijn disfunctioneren had te maken met de andere managers in de organisatie….Dussssss……

Angst is vaak de grote drijfveer die ons weghoudt van onze krachten. Angst om te falen, angst om fouten te maken. Maar is er wel sprake van ‘fouten’ maken?!

Ik geloof niet in fouten. Je kunt geen fouten maken. Je ontdekt manieren die je niet naar je doel leiden. En dat zijn juist de mogelijkheden om te leren! Om andere wegen te ontdekken die je wél naar je doel leiden. En feedback krijgen, is nodig om dit te ontdekken. Zonder feedback doe je wat je altijd deed en krijg je wat je altijd kreeg.

Ik zeg niet dat het makkelijk is……iedere dag ervaar ik zelf ook nog deze uitdaging. Mijn ogenschijnlijke controle loslaten en openstaan voor dat wat is. Ego aan de kant en reflecteren. Ik merk dat er dan groei ontstaat en ik steeds dichter bij mijn doel kom.

Hoe zit dat bij jou? Sta jij daadwerkelijk open voor feedback? En een stapje verder….durf jij feedback te vragen?

Om andere wegen te ontdekken die je wél naar je doel leiden.